DOBRICH REGION
   TRADITIONAL RITES AND FEASTS
   CELEBRATION OF TRADITIONAL MUSLIM FEASTS
 
   

с. Попгруево, общ. Тервел

Шекер байрама или още както се нарича Рамазан байрам, няма точно определена дата. Всяка година датата се премества с около 10 дни напред.

Шекер байрама е предшестван от месец Рамазан. През този месец 30 дни се тримери. Всяка сутрин се става много рано, още по тъмно, преди да е съмнало, закусва се и се казва молитва, че този ден ще се тримери. През целия ден не се яде нищо, не се пие нищо, не се пуши, не се дъвче.

Когато се свечери, кандилото в джамията се светва и ходжата чете молитва, това е знак, че вече може да се яде и пие. Всеки ден продължителността на деня на тримерието се удължава с една минута.

Последният ден от месец Рамазан и предния ден на Шекер байрама е Арифе. Това е денят, в който се пекат питки и се раздава на хората. Шекер байрама е празник, който се отпразнува с много сладки, бомбони и други сладкиши.

Рано сутринта на този ден мъжете отиват в джамията, ходжата чете молитва и след тази определена процедура Шекер байрама започва. През този ден по-младите целуват ръка на по-възрастните и им искат прошка. Децата ходят от къща на къща, целуват ръка на стопанката, честитят байрама. Стопанката им раздава бонбони, курабии или пари. Децата обикалят с торба в ръка цялото село, без да пропускат къща. На този ден не се работи, а се ходи по роднини, комшии и се целува ръка. Тези, които са държали Рамазан (тримерили) не трябва да лягат да спат този ден, защото има поверие, което гласи, че дяволът ще им открадне Рамазана. Цял ден хората ходят от къща на къща, черпят се със сладки, а така също и със шербет, приготвен специално за байрама. Шекер байрама трае три дни.

Шекер байрам

с. Попгруево

Попълнил анкетната карта:

Бейнаби Бейтуаов Исмаилов; читалищен секретар.

Tekstual information represent authentic folkore descriptions, received as answers from Living Human Treasures - Bulgaria project inquery.
2024 January
Velikden; Easter (changing)1
Sv. Jeremiah; Snakes’ Day1
Svetal Ponedelnik; The Holy Monday (changing)2
Liatna Sv. Petka; Summer’s St. Petka2
Svetla Sriada; The Holy Wednesday (changing)4
Svetli Chetvartak; The Holy Thursday (changing)5
Svetli petak; The Light Friday (changing)6
Gergyovden; St. George’s Day6
Svetla Sabota; The Light Saturday (changing)7
Tomina nedelya; St. Thoma’s Day (changing)8
Sofinden; St. Sophia’s Day (changing)9
Leten Nikulden; Summer St. Nicholas’ Day9
St. German; German12
Sveti Konstantin i Elena; Sts. Constantine and Elena21
Gallery
All images, texts and video fragments are copyrighted.