DOBRICH REGION
   TRADITIONAL RITES AND FEASTS
   TRADITIONAL CELEBRATION OF ECCLESIASTICAL AND POPULAR ORTHODOX FEASTS
 
   

гр. Генерал Тошево, общ. Генерал Тошево

Обичаят е записан от Варвара Пенева от Генерал Тошево, родена в с. Бая, Тулчанско - Румъния.

Гергьовден е най-големият пролетен празник в Добруджа. Той се отличава с изключително богата обредност, с която се цели да се осигури здраве за хората, плодородие през годината, плодовитост на добитъка, щастие и благоденствие за всички.

В деня срещу Гергьовден мъжете от всеки дом донасят зеленина, най-често коприва, здравец и с нея се окичват вратите на къщата и стопанските постройки. На всяка врата слагат по една свещ, която запалват, когато се върнат животните от паша - свещите не трябва да догарят. На всеки член от семейството наричат по един стрък коприва и го поставят на покрива на курника. Сутринта по копривата гадаят за здраве - на тези, чиито стрък е увяхнал, ще боледува през годината, а на този, чиито стрък не е увяхнал, ще бъде здрав.

Срещу празника момите гадаят за женитба. Момата подрязва върховете на три листа от хрян и ги нарича на трима ергени. Момата ще се омъжи за този, чиито лист до сутринта е израснал най-много.

В деня срещу Гергьовден започва подготовката за месенето на обредните хлябове. Вечерта преди празника 12-13-годишно момиче, което още не е месило, отива да донесе вода за кваса. Момичето е облечено с най-хубавите си дрехи, накичено с коприва, клонче круша на главата. Отива да забърка в свои роднини, които нямат малко момиче. Отива в три-четири къщи да забърка кваса и й дават "връва с алтъни" и подарък. Вечерта се прибира и забърква кваса в своята къща. На другия ден отива и връща алтъните на тези, които са й ги дали.

Рано сутринта на Гергьовден във всеки дом се коли курбан за здраве, като винаги се коли мъжко агне. На едно от рогчетата на агнето се запалва свещ. Прикадява се, реже се главата на агнето и от кръвта се слага на децата по бузките и челото. Агнешката кожа се дава на чобанина, който пасе овцете. Дава му се също чесън, лук и прусорка - това е малко хлебче.

Сутринта на Гергьовден се пекат хлябовете, децата влизат в ечемика да си мият косите с росата. След това всички отиват да се теглят на кантар и се люлеят на люлка, която се връзва на дърво. Всичко това се прави за здраве.

Празничната трапеза на Гергьовден е обща и винаги навън. На нея се слага опеченото агне, хлябовете, прясно сирене, чесън, лук. Гергьовден се превръща в общоселско тържество, играят се различни хора.

Гергьовден

гр. Генерал Тошево

Попълнил анкетната карта:

Маргарита Димитрова Великова; читалищен секретар.

Tekstual information represent authentic folkore descriptions, received as answers from Living Human Treasures - Bulgaria project inquery.
2024 January
Velikden; Easter (changing)1
Sv. Jeremiah; Snakes’ Day1
Svetal Ponedelnik; The Holy Monday (changing)2
Liatna Sv. Petka; Summer’s St. Petka2
Svetla Sriada; The Holy Wednesday (changing)4
Svetli Chetvartak; The Holy Thursday (changing)5
Svetli petak; The Light Friday (changing)6
Gergyovden; St. George’s Day6
Svetla Sabota; The Light Saturday (changing)7
Tomina nedelya; St. Thoma’s Day (changing)8
Sofinden; St. Sophia’s Day (changing)9
Leten Nikulden; Summer St. Nicholas’ Day9
St. German; German12
Sveti Konstantin i Elena; Sts. Constantine and Elena21
Gallery
All images, texts and video fragments are copyrighted.