НАЦИОНАЛНА НОМЕНКЛАТУРА
 
ТРАДИЦИОННИ ЗАНАЯТИ, ДОМАШНИ ДЕЙНОСТИ И ПОМИНЪЦИ 
Националната номенклатура включва типични за България традиционни занаяти, домашни дейности и поминъци, чийто краен продукт има материален характер, често с художествен облик. Водещи принципи при подбора на дейностите са тяхната старинност, жизненост, уникалност и представителност за страната. Те отговарят на следните условия: използват традиционни инструменти и предимно ръчни технологии; свързани са с обработка най-вече на естествени суровини и материали, практикуват се в домашни условия, работилници или като малък семеен бизнес; знанията и уменията за тях са усвоени и се предават на следващите поколения като жив човешки опит в самия процес на работа. Подобни умения са свързани с изработка на традиционни предмети и продукти или с възстановяване на забравени образци по старинни технологии. Дейностите са групирани основно според естеството на материала, който се подлага на обработка и са подредени във възходящ ред според художествеността на техните продукти.


Герман отс. Избул, Шуменска област

1991 г. Архив на Института за фолклор при БАН.Оплакване на Герман отс. Садина, Търговищка област

1991 г. Архив на Института за фолклор при БАН

ТРАДИЦИОННИ ЗАНАЯТИ, ДОМАШНИ ДЕЙНОСТИ И ПОМИНЪЦИ 
Обработване на глина - грънчарство, правене на подници и други предмети от глина
Обработване на метал - ковачество, медникарство, калайджийство, звънчарство, камбанолеярство, златарство (обработка на злато и сребро) и др.
Традиционни строителни практики - при изграждането на къщи, чешми, кладенци, огради, зидове и др.
Обработване на камък - каменоделство, каменна пластика и др.
Обработване на дърво - копанарство, лъжичарство, вретенарство, бъчварство, столарство, шиндарство, овчарска и висока дърворезба и др.
Обработване на кожа - кожарство, кожухарство, папукчийство, сарачество и др.
Изработване на изделия от растителни суровини - рогозки, кошници, кошове и др.
Изработване на изделия от текстилни материали - рибарски мрежи; боядисване на прежди и тъкани с естествени багрила; щамповане по старинни технологии; изработване на плъсти; гайтанджийство; козинарство; абаджийство; килимарство (чипровски, котленски килими и др.); тъкане на други традиционни предмети; изработване на традиционно облекло, на традиционна везбена орнаментика и на дантела (шита, калоферска, рязана, плетена) и др.
Изработване на изделия с комбиниране на материали (дърво, метал, рог, кожа, стъкло, текстил и др.) - коларо-железарство (писани и пеещи каруци); файтонджийство; лодкарство; оръжейничество; ножарство; изработване и поддържане на старинни часовници; рогообработване; самарджийство; направа на предмети с маниста, на детски играчки, панаирджийски кукли, народни музикални инструменти и др.
Рисуване със старинни техники и естествени багрила -
Изработване на предмети за обреди и празници - мартеници, сурвакници, обредни хлябове, кукерски и сурвакарски маски и костюми, Герман и др.; шарене на яйца.
Използване на старинни технологии за добиване и обработка на земеделски продукти - розарство, винарство, правене на ракия, правене на боза и безалкохолни напитки и др.
Използване на старинни технологии при отглеждане на домашни животни и производство на животински продукти - мляко и млечни продукти (напр. сирене, кашкавал, извара, бутаница и др.), месни деликатеси (наденица, суджук, бабек, пъстърма и др.), мед и пчелни продукти и др.
Използване на старинни технологии при риболов, обработка и производство на продукти от риба, миди -
Правене на традиционни гозби - (боб по шопски, кавърма, сарми, оризото, туршия и др.)
Правене на баници и други тестени храни - (тутманик, гьозлеми, катми, кашлик, къврък, трахана и др.)
Правене на сладкарски деликатеси - (баклава, кадаиф, халва, маджун, рачел и др.)
Стари коларници в Пловдив 


Коларство
Народна библиотека "Св. св. Кирил и Методий", сбирка "Портрети и снимки", сигнатура С 1-2200
Даряване на коледарски кравай. с. Гранитово 


Коледа
1991 г. Архив на Института за фолклор при БАН
Свирене на гайда, гъдулка и тъпан от с. Помощник 


Свирене на гъдулка
2000 г. Архив на Института за фолклор при БАН
2015 януари
Симеоновден1
Симеон орач1
Земеделска нова година1
Малка Богородица8
Кръстовден14
Галерия
Всички публикувани снимки,текстови и видео материали имат запазени авторски права.