RUSSE REGION
   TRADITIONAL RITES AND FEASTS
   TRADITIONAL CELEBRATION OF ECCLESIASTICAL AND POPULAR ORTHODOX FEASTS
 
   

с. Обретеник, общ. Борово

Великден е най-таченият празник за българите. Предходната седмица е страстна, Велика неделя. На великия четвъртък жените боядисват яйцата. Първото яйце се прави винаги червено. С него домакинята потърква децата по бузите и челото, за да са здрави и червени. Оставя го на иконостаса. Там стои до Великия четвъртък следващата година, когато по вътрешността му гадаят за бъдещето. Само в петък се правят специални подсладени хлябове – козунаци. В събота вечерта се ходи на гробища, където се подават яйца и козунаци за умрелите, а нощта срещу неделя се отива на църква на Великденска служба. Традиционно е чукането с червени яйца. Първото яйце не се изяжда цяло. Денят на Възкресение Христово е празник на богатите софри, на музиката и на народното веселие, което продължава 3 дни. Вечерта срещу третия ден на мегдана започват неуморните хора и голяма веселба, люлеенето на люлки, песни и танци. От този момент вместо обичайния поздрав при среща се разменят поздравленията “Христос Возкресе”, а отговорът е “Во истина возкресе”. В последните 30 години в турските и цигански домове се боядисват яйца, месят се козунаци. Включват се там, където цялата общност с игри и веселие празнува този пролетен празник.

Възкресение Христово

с. Обретеник

Попълнил анкетната карта: Николинка Тотева-краевед, Елена Стоянова Драгнева; библиотекар-Народно читалище “Христо Ботев”

Tekstual information represent authentic folkore descriptions, received as answers from Living Human Treasures - Bulgaria project inquery.
in this category 
 гр. Борово, общ. Борово
 с. Волово, общ. Борово
 с. Батишница, общ. Две могили
 гр. Тръстеник, общ. Иваново
 с. Мечка, общ. Иваново
2024 January
Spasovden ; Ascension Day9
Vartolomey; St. Bartholomew’s Day11
Elisey, Liso; St. Elisey’s Day (changing)14
Petdesetnica; St.Trinity (Pentecost,Whitsunday) (changing)19
Sveti Duh; The Holy Ghost (Whitsuntide) (changing)20
Petrovi zagovezni; The Beginning of the Fast before Sts. Peter and Paul's Day22
Enyovden, Leten Sveti Ivan; Summer St. John’s Day24
Petrovden; Sts. Peter and Paul29
Gallery
All images, texts and video fragments are copyrighted.